Lab.

Research, Testing & Development voor de volgende evolutie.

Sinds 2015 doen wij research & development binnen Augmented & Virtual Reality om ons zo goed mogelijk klaar te stomen voor de next revolution. Onze kennis en expertise zit in het Enriched Lab, van waaruit alle realisaties stromen.

Ontdek onze cases en demo’s

Onze cases

Nazka Mapps

NAZKA MAPPS

Nostalgea – Nazka Mapps:
Augmented Reality Streetview anno 1900

Nostalgeo is een spin-off van Nazka Mapps dat zich specialiseert in slimme kaarten, interactieve kaarttoepassingen en ruimtelijke analyse. Naast Nostalgeo is het ook drijvende kracht achter Aircheckr.com en andere digitale kaarttoepassingen.

Nazka Mapps wil Nostalgeo uitbouwen tot dé streetview van oude postkaarten en foto’s. Om dat mogelijk te maken bouwen ze een webapplicatie waarin gebruikers oude beelden kunnen opladen en bekijken. Eens ze met metadata en coördinaten zijn opgeslagen, worden ze via een kaart bovenop hedendaagse streetviewbeelden getoond.

Met dit project wil Nazka Mapps haar gebruikersbasis uitbouwen en een studie ondersteunen om via het Vlaamse Ruimte Agentschap subsidies te vergaren. Om de toepassing te verbeteren, kijkt het naar Enriched. In de eerste plaats wil het Nostalgeo uitbreiden met augmented reality, verder wil het ook op een eenvoudigere manier de opgeladen beelden mappen op de bestaande omgeving.

In deze eerste fase gaan we de technische haalbaarheid van dit project na en bouwen een MVP, dit minimum viable product is een kleinschalige maar werkende versie van het eindresultaat.

AR, Computer Vision & 3D-mapping

Het project bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds voegen we augmented reality toe aan de applicatie. Hierdoor kan een gebruiker met een mobiel toestel de beelden uit het verleden aanschouwen in de werkelijkheid. Deze MVP beperkt zich tot het centrum van Leuven, de afbakening van een beperkt gebied maakt het mogelijk om de applicatie uitgebreid te testen in realistische situaties.

Anderzijds vereenvoudigen en automatiseren we de mapping van oude foto’s op de camerabeelden van je toestel. In de huidige Nostalgeo toepassing gebeurt de positionering manueel door de gebruiker die de beelden uploadt.

De AR-applicatie is de grootste component van dit project. We baseren de AR-app op de bestaande API. Voor de latere uitwerking van de app is deze basis essentieel en fungeert het als een haalbaarheidsstudie van dit traject en de mogelijke uitbreidingen.

Omdat de focus van deze proof of concept op de AR-ervaring ligt, plannen we de mapping van de beelden met computer vision in de tweede fase van het project. Markeerpunten, aangegeven door de gebruiker vormen de basis om de beelden correcter te verankeren in het straatbeeld.
Omwille van het uitdagende karakter van dit project zijn we bereid een deel van de kosten in research & development te dragen en zo samen de strakke inschatting tot een goed einde te brengen

Hoe werkt het?

De toepassing leidt een gebruiker tot een specifieke locatie waaraan een beeld uit het verleden is verbonden. Eens de gebruiker ter plaatse is, plaatst de app het historische beeld in functie van de positie van de gebruiker.

De foto verschijnt als een 2D-billboard in het straatbeeld, bovenop de camerabeelden die op het toestel te zien zijn. De gebruiker kan tot op een zekere afstand naar het beeld toe wandelen en de afbeelding vanuit verschillende hoeken bekijken.

Met deze MVP bewijzen we dat een AR-toepassing een logische en haalbare uitbreiding is op de bestaande Nostalgeo-toepassing. In een volgende iteratie kunnen we de positionering van de historische beelden nog gedetailleerder mappen en het gebruiksgebied van de app vergroten. Daarnaast behoren feature detection om markeerpunten automatisch aan te geven en een selfiemodus nog tot mogelijke verbeteringen.

Nazka Mapps

EFF3CT.

INTERIOR VIRTUAL REALITY

Opdracht

EFF3CT wil haar klant – een bedrijf dat haar werkomgeving wil vernieuwen – op een innovatieve manier overtuigen van de interieurplannen. Het ontwerpbureau gelooft in de kracht van virtual reality en wil er ook op inzetten. Enriched voegt daad bij woord.

De opdracht: een virtual realiy ervaring (VR) waar de klant van EFF3CT kan rondwandelen in haar toekomstige werkplek.

 

Oplossing

Ons developmentteam gaat aan de slag met de plannen en 3D-ontwerpen van EFF3CT. Concreet importeren we de aangeleverde bestanden in Unity – een ontwikkelplatform voor 3D-content – en optimaliseren deze bestanden naar virtual reality.

Enriched zorgt voor een sublieme VR-ervaring met Oculus Rift. Dankzij deze VR-headset kan de klant virtueel door zijn toekomstige werkomgeving wandelen en ermee interageren. Ook de medewerkers krijgen de kans om een blik op de toekomst te werpen. Daarnaast creëren we een mobiele VR-toepassing met Samsung GearVR en Google Cardboard. Hierdoor kan de VR-toepassing altijd en overal,met iedere smartphone aangesproken worden.

Omdat de klant van EFF3CT zijn toekomstige werkplek ervaart, ondervindt hij meteen de sterkes en zwaktes van het ontwerp en kan deze ook ogenblikkelijk doorgeven. Op die manier kan EFF3CT sneller aan de verwachtingen en eisen van de klant voldoen.

Om het plaatje compleet te maken, levert Enriched ook een video van de VR-ervaring op. Zowel EFF3CT als de klant kunnen het beeldmateriaal inzetten voor promo- en marketingdoeleinden.

3D Modeling Google Tango Unity3D
EFF3CT.

VISUALS

HOLOLENS DATA VISUALIZATION

Opdracht

Big data, data science, business intelligence, … één ding is zeker: bedrijven gebruiken het om inzicht te vergaren in complexe processen en gedrag. Het onderscheidt feit van fictie, vermijdt giswerk en zorgt ervoor dat ondernemers hun bedrijfsvoering doelgericht kunnen optimaliseren.

Dataspecialist Vizuals wil naast de traditionele grafieken en tabellen op een innovatieve manier hun data-analyses inzichtelijk maken. Hoe kan een nieuwe technologie zoals augmented reality bijdragen aan datavisualisatie?

Enriched brengt data tot leven in een mixed reality toepassing.

 

Oplossing

Vooraleer we dieper ingaan op de oplossing leggen we drie termen – mixed reality, Microsoft HoloLens en TIBCO Spotfire – uit die cruciaal zijn in het project.

Mixed reality is een vorm van augmented reality die nauw aansluit bij het immersieve karakter van virtual reality. Microsoft HoloLens is hardware waarvoor Enriched mixed reality applicaties bouwt. Het is een headset die hologrammen projecteert op de werkelijke omgeving, met andere woorden er verschijnt een 3D-laag op de realiteit. TIBCO Spotfire is de software die Vizuals gebruikt om datavisualisatie en -analyse te realiseren.

Enriched gebruikt haar expertise in augmented reality om een HoloLens applicatie te bouwen voor Vizuals. De data uit TIBCO Spotfire zetten we om in 3D-hologrammen die door de HoloLens op de werkelijkheid worden geprojecteerd. Wie de HoloLens draagt, kan met de 3D-visualisatie interageren. Alle data zweeft rond jou, je wandelt erdoorheen en je kunt objecten selecteren, vergroten, verplaatsen, … We brengen data tot leven.

Vizuals stelde de applicatie voor op een beurs in Berlijn, waar ze goed ontvangen werd.

Microsoft Hololens Unity3D
VISUALS

Wandel vandaag door het interieur van morgen

Kom binnen en ervaar de toekomst, wij transformeren blauwdrukken en interieurplannen in een sublieme virtual reality ervaring

Onze demo's

MIXED REALITY BUILDING

Bouwbedrijven stellen CAD-plannen op volgens de BIM-methode (Building Information Model). Zo’n plan bevat informatie over leidingen, technieken, materialen, etc. Door dit met Mixed Reality te visualiseren voor klanten en projectontwikkelaars, innoveren bouwbedrijven hun businessmodel.

Dankzij Microsoft Hololens kunnen meerdere personen een holografisch figuur bekijken en aanpassen, en dat vanop verschillende locaties. De wijzigingen in de 3D-laag zijn ogenblikkelijk zichtbaar voor iedere betrokken partij die een Hololens draagt.

Een alternatief op de Hololens-toepassing is een 3D-maquette die via Augmented Reality gevisualiseerd wordt op een tablet. Waar en wanneer je wil, kan je de digitale maquette tonen. Lichteffecten en bewegende omgevingen zorgen voor een nog betere ervaring.

Een bouwproject is nog nooit zo tastbaar geweest.

Bekijk onze demo

IETS VOOR JOUW BUSINESS?

JE BENT ACTIEF IN MARKETING OF RETAIL

Een vitrine, een catalogus, een website of webshop, een beursstand, een winkel of een reclamefolder. Het zijn traditionele manieren om producten voor te stellen en promoties in de kijker te zetten. Anno 2017 kan dit ook via een nieuw medium.

Met Enriched Reality toon je op een innovatieve en revolutionaire manier jouw aanbod.

Meer nog: het wauw-effect van Augmented en Virtual Reality toepassingen blijft nazinderen bij de consument, Het overtuigt, omdat het een meerwaarde biedt.

Je verbetert niet alleen de winkelervaring van de gebruiker, ook het imago van je merk krijgt een ferme boost. Wie vandaag investeert in innovatie, is top-notch.

JE BENT ACTIEF IN ARCHITECTUUR, 
ENGINEERING OF DE BOUWSECTOR.

Fysieke visualisaties, zoals een plattegrond of een maquette, zijn vaak statisch en weinig interactief. Bovendien zijn aanpassingen en updates vaak tijdsintensief.

Met Augmented, Mixed en Virtual Reality doorbreek je dit eenrichtingsverkeer.

De werkelijkheid verweeft naadloos met een virtuele 3D-laag waarmee je interageert. Heden en toekomst smelten samen in een nieuwe dimensie.

Virtuele trainingen voor het gebruik van machines, een adaptieve 3D-visualisatie van een technisch plan of een fictieve tour doorheen een virtueel gebouw.

Maar ook: met verschillende partijen vanop verschillende locaties naar éénzelfde 3D-laag kijken en wijzigingen uitvoeren die ogenblikkelijk zichtbaar zijn voor desbetreffende partijen.

Onze applicaties zijn doeltreffend, efficiënt en multi-inzetbaar. Jouw bedrijf is innovatief.